Waterspiegel #26

Vier dagen lang alleen maar bezig zijn met je ultieme wens, een boek schrijven. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En vervolgens ook de nacht door, want als je zo intensief met iets bezig bent, doe je domweg geen oog dicht. Ik niet althans.

Schrijfvierdaagse

Het was geweldig en ingewikkeld, persoonlijk en complex, zweverig en ook weer simpel en gestructureerd. Kortom, geweldig ingewikkeld. Oh ja, voordat ik verderga, ik heb het over de schrijfvierdaagse die ik vorige maand heb gedaan bij schrijfcoach Brenda van Es. Met een prachtige groep van zeven cursisten brachten we vier intensieve dagen door op landgoed Elswout (twee dagen) en Parnassia aan zee (twee dagen) in Overveen.
Niet alleen was het voor mij een trip down memory lane, aangezien ik ben opgegroeid in die contreien, het was bovendien een soort van geestverruimende reis in de tijd. Ik heb er dingen beleefd die ik in heel mijn leven nog niet ben tegengekomen. Wat dan? Ga ik niet zeggen.
Dat klinkt vaag, en dat blijft het ook, voor jou als lezer, sorry.

Schrijfflow

Natuurlijk weet ik zelf maar al te goed wat er allemaal is gebeurd, wat we als cursusgroep met elkaar hebben gedeeld. Dat de emoties soms tegen de muren op klotsten, dat harten werden geopend en obstakels werden beslecht om te kunnen komen tot een ‘schrijfflow’. Klinkt allemaal nogal zweverig hè, en dat is het ook. En ook weer niet.
Nuchter en realistisch sloten we de vierdaagse na vier intensieve dagen met gemengde gevoelens af en keerden we allemaal op zijn minst met enige schrijfinspiratie terug naar huis. Al denk ik dat deze schrijfretraite voor sommigen een levensveranderend event is geweest. En schrijven zullen we.

Hey, hoe kan ik je helpen?