Waterspiegel #3

Inspiratie is een raar ding. Soms is het in geen velden of wegen te vinden, zelfs als je er naarstig naar op zoek bent. Op andere momenten komt het uit zomaar de lucht vallen. Bom, daar heb je het. Haarscherp en helder. Ik vind inspiratie vooral een supergrappig ding (is het een ding?) Ik zie inspiratie als een energie die uitdaagt om iets nieuws te creëren. Op een of andere manier ben ik er steeds naar op zoek. Om weer iets nieuws te creëren.

Ik wordt vaak getriggerd door gevoelige-  of juist hele droogkomische zaken. Krijg ik inspiratie van. En dan ga ik aan de slag. Schrijf ik iets. Of schilder ik iets. Creëer ik iets. Mooi joh. 
En als ik op een slecht, leeg moment echt niets meer weet, ga ik googelen. Dus googelde ik op het woord ‘inspiratie’. Wat er toen gebeurde vond ik supergrappig. ‘Inspiratie betekent letterlijk inademing, het opzuigen van lucht naar de longen’, las ik op mijn beeldscherm. Ik dacht meteen aan Paulien Cornelissen in gesprek bij Eva Jinek over de ‘ingeademde ja’. Gezien?  Nee? Móet je nog even gaan terugkijken. Hilarisch. 

Op dat moment realiseerde ik me dat inspiratie niet een alleenstaand fenomeen is. Ik denk dat inspiratie hand in hand komt met associëren. Inspiratie betekent ook ‘de geest gaande maken’. We associëren ons een ongeluk, de hele dag (en nacht) door. De ene gedachte verbindt je bewust en onbewust met de andere. Het rolt maar door. Als een golf in het (bad)water. Of, zoals bij Paulien Cornelisse, volgt op een ‘ingeademde ja’ een ‘vrouwspersoon met een vilten ketting’. Wat vervolgens niet zo blijkt te zijn trouwens. 

Zo associeer ik maar een eind heen. Tot het pijn doet. Tot ik soms huilend van het lachen onder mijn bureau lig.  Er volgt altijd weer iets nieuws, zo weet ik inmiddels. Supergrappig. En dan creëer ik iets. Schrijf ik iets.

Hey, hoe kan ik je helpen?