Waterspiegel #10

Sporten, begin er niet aan. Voor je het weet begin je het leuk te vinden. Dat kun je maar beter niet hebben. Heb je er zomaar een hobby bij. Gezond is het ook al niet.

Je kan er pijn van krijgen. Spierpijn, zadelpijn en soms een blessure. En je gaat er meer van eten. Want eet je hetzelfde, dan val je zomaar een paar kilo af. En als je het vaker gaat doen, kun je er verslaafd aan raken. Je moet namelijk ook oppassen dat je geen nieuwe vrienden maakt. Loop je zomaar de kans dat je samen wil gaan sporten. En dan wil je misschien vaker en meer.

Ooit begon ik het sporten leuk te vinden. Probleem. Ik werd gemotiveerd. Het probleem met gemotiveerd zijn is dat je vaker wel zin hebt dan geen zin. Toen was er geen houden meer aan natuurlijk.
Dus als ik een advies moet geven. Doe het niet. Begin er niet aan. Zo’n beginnerscursus hardlopen bijvoorbeeld is hartstikke leuk, maar je hóeft het niet te doen, hè. Of zo’n mooie fietstocht op je racefiets, het móet niet hoor. Sleuren aan gewichten in de sportschool, je wordt er lekker sterk van, maar je kan het ook gewoon níet doen.
Dit is het enige wat ik kan doen, waarschuwen. Begin er gewoon niet aan. Mocht je deze waarschuwing in de wind slaan, dan moet je het zelf maar weten. Maar kom dan niet achteraf klagen dat je je fitter en gezonder voelt.

Hey, hoe kan ik je helpen?