Waterspiegel #12

Het is mooi dat in Raalte het Startersloket bestaat. Ik had er eerst geen hoge pet van op. Er komt al zoveel op je af als startende ondernemer. Komt dat hele Startersloket er ook nog bij. Wat een gedoe weer. Ga je er ook nog tijd in steken…. Dat ‘gedoe’ en het gevoel van weerstand was een misrekening mijnerzijds.

Wat een mooie bijeenkomsten waren dat zeg! De startersbijeenkomsten van de gemeente Raalte, onder de bezielende leiding van Chanine Krisman (stijloppeil.nl), hebben mij enorm geïnspireerd. Niks geen gezeur, een opbouwend verhaal met praktische invulling. Ik werd verrast door de diepgang tijdens de bijeenkomsten, maar was ook blij met de bruikbare adviezen en de interactie met elkaar. Veel dank ook aan mijn ‘medecursisten’. Ik ben op een nieuw spoor gebracht. Welk spoor dat precies is en waar mijn weg naartoe gaat zal de toekomst uitwijzen.
Ondernemen is keuzes maken, focussen, de regie nemen, afwegingen maken, je gevoel volgen, dingen doen die je energie geven, je dromen nastreven. Maar ondernemen is geen hobby. Ondernemen is ook geld verdienen, zaken doen, inventief zijn, ‘corvee’ verrichten, risico’s nemen, tegenslag verwerken, investeren en volhouden. Wat ondernemen is, realiseer ik me dondersgoed.
Eigenlijk is de meest intense boodschap die ik meeneem uit de startersbijeenkomsten een boodschap die niet heel nadrukkelijk ter sprake is gekomen. Niet de eindbestemming van mijn bedrijf is het belangrijkste. Natuurlijk, een doel, de focus, geeft richting aan je bedrijf. Maar het genieten van het onderweg zijn is voor mij nóg belangrijker. De afgelopen maanden heb ik genóten. Ondernemen is een feest. Onderweg zijn in je eigen avontuur. Dat is voor mij een reminder voor iedere dag. Iedere dag opnieuw.

Hey, hoe kan ik je helpen?