Waterspiegel #16

Mijn roots liggen in het Westen (Haarlem), ik heb wortel geschoten in het Oosten (Raalte). Dat heb ik al eerder verteld, maar ik kom er nog even op terug.

Als ik mijn visie zou moeten geven op mijn Overijsselse woondorp Raalte, geef ik graag het woord aan Herman Finkers. Als hij zijn mening geeft over zijn stad Almelo, dan herken ik dat, heel erg. Vervang ‘Almelo’ door ‘Raalte’ en het is goed. Briljant zelfs.
,,Men zegt dat Almelo (Raalte) zo provinciaal is. Het ligt namelijk in de provincie. Maar Amsterdam (Haarlem) ligt ook in de provincie. In de provincie Noord-Holland. De Randstad als geheel ligt zelfs in twee provincies. Je kunt daarom zeggen dat de Randstad tweemaal zo provinciaal is als Almelo (Raalte).’’
Historie wordt volgens Finkers gekoesterd in Almelo (Raalte): ,,Dat je bij de VVV (bestaat dat nog?) een routekaart kan halen voor een uur durende monumentenwandeling door Almelo (Raalte)….. U loopt dan precies 60 rondjes rond de grote kerk.’’ Haha, mooi toch?
Raalte is wat mij betreft behoorlijk oké. Laatst nog met mooie reclame bij Beste Zangers op tv. Goede berichten uit Salland. Dat kwam door de deelname van Hendrik Jan Bökkers. Hij was een hele ‘Beste Zanger’ en daarbij het levende visitekaartje voor Raalte en omstreken. De streeknaam Salland dook keer op keer op in het programma. Presentator Jan Smit vond dat blijkbaar het noemen waard. En zangeres Karsu Dönmez zong haar variant van ‘An de Kant’, een nummer uit Bökkers’ tijd bij Jovink, in het Sallands. Prachtig.
Raalte, een heerlijk dorp. In de streek Salland, waar Raalte eigenlijk wel hét middelpunt van is. En je kunt zeggen over Raalte wat je wilt, maar het was wel mooi het dorp waar Waylon werd geweigerd bij de poort van Ribs en Blues voor zijn eigen optreden, omdat de portier hem niet herkende.

Hey, hoe kan ik je helpen?